Våga sälja!

11.11.2021

När jag skriver den här bloggen så tänker jag alltid på hur jag kan stötta någon inom coaching eller motivation. För mig är det här inte bara en blogg där jag skriver mina tankar, för mig är det här mitt företag. 

Att våga starta företag, att våga gå efter sin dröm, det är läskig, jag om någon vet hur det är och har varit i de känslorna som de allra flesta är i när de ens tänker tanken på att skifta karriär helt. Det ÄR läskigt, det tänker jag inte sticka under stolen med men det är så värt det! 

När du inser att du vill och ska göra något som du älskar, som du brinner för och vet vad det där speciella är, så kommer en hel skopa av entusiasm, energi och driv in i bilden. Vi är så hungriga och drivna i början medan vi utbildar oss, förbereder och allt, ända fram till när det kommer till att starta upp.... 

Plötsligt börjar tankarna få en att tvivla, det är inte lika självklart längre att starta upp ett företag eller ens prata om vad man vill göra, det blir nästan pinsamt. Man skäms, man blir osäker, man vet inte vad man håller på med.. 

"Imposter syndrome"
..det är vad det kallas för på engelska. Känslan av att man är en imposter, en fake, en person som inte kan något och den där inre rösten försöker ta över som säger:

Vem försöker jag lura, vem är jag att göra det här, varför skulle jag lyckas, vem ska tro på mig, lilla jag kan inte starta företag....

Varför inte? Varför skulle du vara mindre kapabel än andra personer, varför tvivlar du mer på dig själv än andra? Det är vårt ego som talar, vi blir osäkra, rädda och egos säger oss att det är tryggare här i det som vi redan kan istället för att våga ta ett steg ut i det okända. 

Det största sälj-jobbet vi har att göra, är till oss själva och det är sant. Om inte vi kan övertyga oss själva om att vår idé är bra, om inte vi kan sälja in den där idén till oss själva, hur ska vi då kunna övertyga eller sälja in den till andra därute? Och när jag säger "övertyga" så menar jag inte lura, vilket många kan associera det ordet till utan jag menar att sälja in att idén är bra, att sälja in tjänsten, jobbet, till någon. 

Många tänker på sälj som något hemskt. Man tänker på den där tiden man ringde upp folk och störde mitt i middagen för att sälja in en halvtaskig tidning till någon som man själv egentligen inte ens trodde på. Eller dörrknackaren som skulle sälja in en halvtaskig dammsugare som gick sönder efter en vecka. 

Att sälja är något vi alla gör, att sälja är vad vi gör när vi berättar om vår favorit-restaurang, när vi tipsar om en bok som "du bara måste läsa", det är sälj, du säljer in boken, filmen, restaurangen, tröjan, affären... det är sälj och du lyckas övertyga personen eftersom du brinner för det du säger, du har glöden och därför låter du övertygande, för att du vet att du gör personen du pratar med, en tjänst. En tjänst för att denne får smaka på en god maträtt, läsa en intressant bok, se en bra film.. 

Samma sak gäller vårt säljande av vår idé, vårt företag, vår tjänst, vår produkt. Ser du att det inte är någon skillnad på att sälja och prata om det vi älskar? Skulle du kunna tänka dig sälja? Känns det skönare när du tänker på sälj, när du läst den här texten? 

Utmana dig själv: Denna vecka kan du testa sälj genom att prata om din favorit film/bok/affär/restaurang till folk runt omkring dig. Tänk på hur du mår i den stunden du pratar om det, hur du känner dig. Det är ett första steg till att våga sälja din idé..

Ps. behöver du en motivationscoach så vet du vart vi finns! Våra coacher väntar på dig!